در این مقاله از سایت کانترکت سافت به بررسی شرایط نحوه انجام و نکات مهم در خصوص فسق قرارداد می پردازیم. مهم ترین شرایط فسخ قرارداد را مورد بررسی قرار می دهیم و به انواع آن می پردازیم.

روش‌های فسخ قرارداد و شرایط آن

فسخ عقد است یاایقاع؟

فسخ قرارداد یک عمل حقوقی یک طرفه است که در اصطلاح حقوقی به آن فعلحقوقی یک طرفه می‌گویند همانطور که می‌دانید عقد یک عمل حقوقی است که اراده طرفینبرای تشکیل آن ضروری است و عقد صرفا با اراده یک نفر ایجاد نمی‌شود اما ایقاع یکعمل حقوقی یک طرفه است که برای ایجاد آن نیاز به اراده دیگری نیست بنابراین درمواردی که شخص حقوقی حق فسخ را دارد می‌تواند بدون رضایت و اراده طرف مقابلقرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کند.

 

شرایط فسخ قرارداد

توافق دو طرف: شرط مندرج در عقد با توجه به قدرت دو طرف در فسخ و درمدت مذکور.

حاکمیت مستقیم قانون: قانون برای جلوگیری از زیان‌های ناخواسته درمواردی حق فسخ را به طرفین قرارداد داده است مثلا طبق مواد 478 و 479 قانون مدنیمستأجر می‌تواند در صورت وارد شدن خسارت به اجاره، اجاره را فسخ کند.

 

 

نحوه فسخقرارداد

تصمیم به فسخ توسط طرفین به صورت مسالمت آمیز و بدون نیاز به مراجعقانونی

فسخ قرارداد توسط یکی از طرفین و صدور حکم دادگاه انجام می‌شود که بهشرح زیر است:

موارد عدم لغو

1.     اطلاع خریدار از ایرادات معامله در حین انعقاد فسخ

2.     رضایت خریدار از ایرادات معامله

3.     در صورتی که کالا در حین معامله عودت داده نشود یا عودتداده نشود

 

انواع و روش‌هایفسخ قرارداد

الف) توافق طرفین: طرفین قرارداد می‌توانند با توافق در حین انعقادقرارداد یا خارج از آن، حق فسخ را به یک یا هر دو طرف معامله یا شخص ثالث واگذارکنند توافق طرفین برای فسخ قرارداد باید به عنوان یکی از شروط قرارداد در قرارداددرج شود مثلا اگر شخصی آپارتمانی را به دیگری بفروشد و شرط کند که هر یک از طرفین یاشخص ثالث می‌توانند در هر زمانی ظرف یک ماه عقد را فسخ کنند که طبق ماده 399 قانونمدنی به آن شرط می‌گویند.

ب) حاکمیت مستقیم قانون: در مواردی قانون مستقیما به وی این حق را می‌دهدکه با فسخ از ضرر و زیان یکی از طرفین معامله جلوگیری کند مثلا اگر شخصی خانه ایرا اجاره کند و پس از مدتی متوجه شود که خانه دارای عیوب است که در زمان معاملهپنهان بوده است، مستاجر حق فسخ اجاره را به استناد مواد 478 و 479 قانون دارد.

 

نحوه ثبت دعوابرای اعلام فسخ قرارداد

1- اولین مرحله ارسال بیانیه است: حق فسخ یکطرفه است و تنها مستلزم یک اراده است اگر حق فسخ را دارید، نیازی به رضایت طرفمقابل ندارید بنابراین اگر دلیلی برای فسخ در قرارداد وجود دارد، ابتدا باید بهطرف مقابل از قصد فسخ قرارداد اطلاع دهید که معمولا با ارسال اظهارنامه برای طرفقرارداد انجام می‌شود در واقع ارسال مبایعه نامه برای خوانده قبل از طرح دعوی بهمنزله اعلان فسخ است توجه داشته باشید که اگر در زمان عقد از طرف دو طرف خیار قطعشده باشد، طرفین نمی‌توانند دعوی کنند.

2- تائید فسخ قرارداد از دادگاه: پس از ارسالاظهارنامه باید با عنوان تایید فسخ در دادگاه صالح پرونده تشکیل دهید برای فسخ بایدبه دادگاه مراجعه کنید و از دادگاه بخواهید که فسخ را تایید کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر از نرم افزار مناقصات می‌توانید وارد سایت ماشوید و با استفاده از این قراداد کاربردی ضرورت‌های لازم را انجام دهید.

کاتالوگ
icon
چه طوری میتونم کمکتون کنم ؟